Wat is diabetes mellitus type 2 en hoe ontstaat het?
Om de tekst begrijpelijk te houden is gekozen voor een simpele uitleg voor een zeer complex ziektebeeld.
De definitie van diabetes mellitus type 2 is:
“Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Het lichaam wordt ongevoelig voor insuline en kan daarom zijn werk niet doen. Daardoor blijft er te veel suiker in je bloed zitten”.
Wat is insuline?
Insuline is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. Zodra je koolhydraten en suikers eet wordt dit in je maag en darm omgezet tot glucose. Dit wordt vervolgens opgenomen in de bloedbaan. Wanneer de suikers in je bloed zitten wordt de alvleesklier aan het werk gezet.
De alvleesklier maakt het hormoon insuline aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat glucose vanuit de bloedbaan wordt getransporteerd naar de cellen in jouw lichaam. Insuline zet als het ware de “poorten” naar de lichaamscellen open.
Op deze manier kan glucose naar binnenstromen. Glucose is de snelste en makkelijkste energiebron voor je cellen. Dit is de reden waarom wij mensen kunnen denken, praten en sporten.
Wat gebeurt er bij diabetes type 2?
Het mechanisme dat hierboven beschreven is, is een heel natuurlijk proces van het lichaam wanneer dit niet te vaak gebeurt. Maar wanneer je regelmatig snelle suikers eet dan worden je cellen op den duur ongevoelig voor insuline.
En laat nou net het Nederlandse dieet uit ontzettend veel suikers bestaan. Suikers en snelle koolhydraten worden bij het ontbijt, middageten en avondeten genuttigd. Er is dus steeds meer en meer insuline nodig om de glucose naar de cellen te transporteren.
Na verloop van tijd reageren je cellen niet meer op insuline en ontwikkel je diabetes mellitus type 2.
Om je bloedsuikerspiegel toch stabiel te houden moet je medicijnen slikken. Deze medicijnen verhogen de insulinegevoeligheid van de cellen waardoor de alvleesklier minder insuline hoeft aan te maken. En wanneer dat niet meer werkt moet je insuline gaan injecteren.
Diabetes type 2 herkennen
Helaas eten de meeste Nederlanders steeds meer ongezond voedsel. Ze hebben geen idee wat de consequenties hiervan zijn. Maar de consequenties zijn groot zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Het veroorzaakt onder andere diabetes type 2. Maar hoe kun je diabetes type 2 nu herkennen?
De meeste mensen belanden bij de huisarts met de volgende algemene klachten:
- Veel moe zijn
- Vaak dorst hebben
- Veel moeten plassen
- Last van de ogen hebben
- Kortademig zijn
Wanneer je deze symptomen van diabetes mellitus type 2 ervaart, dan doe je er verstandig aan om naar de huisarts te gaan. Zo kan de huisarts de diagnose stellen van diabetes mellitus type 2 door één simpele bloedtest. Op deze manier kan je vroegtijdig nog iets aan deze ziekte doen. Zoals bijvoorbeeld je bloedsuikerwaarden verlagen. De gevolgen van diabetes type 2 kunnen namelijk groot zijn. Hoe langer je doorgaat met deze lifestyle, hoe langer je lichaam te kampen heeft met te veel suiker in je bloed. Dit is natuurlijk niet gezond. Diabetes mellitus type 2 is namelijk schadelijk voor zenuwen en bloedvaten.
Krijg diabetes type 2 onder controle!
Uit recente onderzoeken is gebleken dat diabetes mellitus type 2 goed te behandelen is met het juiste dieet en door meer te bewegen.
BEWEEGPROGRAMMA DIABETES
Voor wie?
Heeft u Diabetes en wilt u een gezondere leefstijl gaan hanteren? Mogelijk is er een drempel om te gaan bewegen, omdat u moeite heeft om uw bloedglucosewaarde op peil te houden of dat u bang bent om een hypo te krijgen wanneer u zich inspant? Weet u dat u hierover meer controle kunt krijgen als u meer beweegt? Zo verlaagt de bloedglucosewaarde in het bloed en kan de insuline beter zijn werk doen. De kans op hart- en vaatziekten vermindert.
Door de complexiteit van het ziektebeeld is multidisciplinaire samenwerking belangrijk.
Fysiotherapie Nieuwveen is aangesloten bij het wijksamenwerkingsverband WelZo Compleet waarin door diverse disciplines nauw wordt samengewerkt.
Ook al is uw huisarts niet aangesloten bij het wijksamenwerkingsverband WelZo Compleet kunt u gebruik maken van de beweegprogramma’s en zal multidisciplinaire samenwerking het uitgangspunt zijn om u te begeleiden.
Wat kan Fysiotherapie Nieuwveen voor u betekenen?
Wij vinden het belangrijk dat bewegen voor u prettig wordt en dat u ervaart dat het meerwaarde voor u heeft. Fysiotherapie Nieuwveen biedt u een groepsprogramma aan met als voornaamste doel u te leren om dagelijks voldoende te bewegen en plezier in het bewegen te krijgen. Wij kijken samen met u hoe u bewegen in uw leven kunt integreren.
Werkwijze
De fysiotherapeut zal beginnen met een kennismakingsgesprek en het afnemen van een test. Hierdoor kan de fysiotherapeut u een trainingsprogramma op maat aanbieden en een inschatting maken van uw persoonlijke situatie. De test laat zien wat uw huidige conditie is. In het gesprek kijken we hoe u bewegen in uw leven kunt integreren. Na afloop van het programma krijgt u een evaluatietest naar aanleiding waarvan de resultaten en de voortgang besproken worden.
Vergoeding
Het programma Diabetes wordt deels vergoed door de meeste zorgverzekeraars uit de aanvullende verzekering, indien u daarvoor een verwijzing heeft van uw huisarts of specialist.