Kwalitatief goede behandelingen door gespecialiseerde therapeuten op het gebied van houding en bewegen.

Bekkenfysiotherapie

Wat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie waarbij klachten in relatie tot het bekken, de buik, de lage rug en de bekkenbodem zowel bij mannen als vrouwen centraal staan. Linda van Bemmelen-Pothuizen verzorgt de  bekkenfysiotherapie in onze praktijk. Zij is master geregistreerd bekkenfysiotherapeut en ingeschreven in het Kwaliteitsregister Fysiotherapie van het KNGF en NVFB. Naast haar werk als bekkenfysiotherapeut is zij ook Zwangerfit® docent.

Wat is de bekkenbodem?

De bekkenbodem is een groep spieren die de onderkant van het bekken afsluit. Zowel mannen als vrouwen hebben een bekkenbodem.  De bekkenbodem heeft verschillende functies:

  • Het ondersteunt de organen in het bekken,
  • Het geeft steun en stevigheid aan het bekken en de lage rug tijdens bewegen.
  • Door de bekkenbodem aan te spannen kan de urinebuis, de anus afgesloten worden waardoor we continent zijn.
  • Door de bekkenbodem te ontspannen kan urine en ontlasting ons lichaam verlaten. Daarnaast is bij vrouwen ontspanning nodig om gemeenschap te kunnen hebben. En voor mannen om een goede erectie te krijgen.

Enkele veel voorkomende klachten bij een niet goed functionerende bekkenbodem.

Op vijf gebieden kan een niet goed functionerende bekkenbodem klachten veroorzaken, bij zowel mannen als vrouwen:

  • Plasklachten
  • Ontlastingsklachten
  • Verzakkingsklachten
  • Seksuele klachten
  • Pijnklachten

Ongewild urineverlies, niet kunnen plassen, nadruppelen, regelmatig terugkerende blaasontstekingen, veel aandrang hebben of heel vaak naar het toilet moeten zijn allemaal plasklachten die kunnen voorkomen bij bekkenbodemklachten.
Opeens geen windjes meer kunnen ophouden of soms zelfs harde ontlasting verliezen is heel vervelend en kan gênant zijn. Het tegenovergestelde kan ook voorkomen haast niet kunnen ontlasten, oftewel obstipatie.

Als de bekkenbodem niet voldoende steun meer kan geven, doordat de spieren te slap geworden zijn of beschadigd zijn na een bevalling of operatie dan kunnen verzakkingsklachten ontstaan. De organen in het bekken, zoals de blaas, de baarmoeder en de darm kunnen dan in de vagina zakken. Dit geeft een zwaar gevoel in de onderbuik, een zichtbaar of voelbaar balletje in de vagina en kan weer klachten veroorzaken.

Problemen bij het vrijen, zoals pijn, erectiestoornissen en vaginisme kunnen voorkomen als de bekkenbodem te gespannen is.

Pijnklachten in de lage rug, op het schaambeen of rond het stuitje komen ook voor. De bekkenbodemspieren werken nauw samen met de rug en buikspieren.

Hoe ontstaan deze klachten?

Veel klachten bij vrouwen ontstaan tijdens een zwangerschap of na een bevalling. Maar ook een operatie, na periodes van pijn, ontstekingen van blaas of prostaat, veel stress of spanning kan bekkenklachten veroorzaken. Bij mannen en vrouwen. Jaren lang op de verkeerde manier plassen of ontlasten heeft vaak invloed op hoe we de bekkenbodem gebruiken.

Wat doet de bekkenfysiotherapeut?

De bekkenfysiotherapeut wil eerste instantie een heleboel van u weten. Dit om een goed beeld te krijgen van uw klachten, hoe ze mogelijk zijn ontstaan en wat u graag zou willen bereiken met de behandeling. Dit wordt gedaan in een uitgebreid intake-gesprek. Er worden ook vragenlijsten gebruikt om bijvoorbeeld uw plas en drink gedrag helder te krijgen. Na het gesprek in het tweede consult volgt een onderzoek.Het onderzoek bestaat uit een lichamelijk onderzoek naar het bekken, de rug, heupen en benen. Daarnaast wordt er, indien noodzakelijk, een inwendig onderzoek gedaan. Dit om een indruk te krijgen van hoe de bekkenbodemspieren werken. Het inwendig onderzoek wordt altijd in overleg met u uitgevoerd en u kunt altijd bezwaar maken tegen het onderzoek.

Als we een goed beeld hebben van de klacht kunnen we een behandelplan opstellen. Er  wordt uitleg gegeven over uw klacht en hoe dat samenhangt met het functioneren van de bekkenbodem en wat u er aan kan doen. Bijvoorbeeld adviezen over eet-, drink en toiletgewoonten of over houding en beweging.

De bekkenfysiotherapeut helpt u de bekkenbodem spieren en de spieren die daarmee samenwerken te herkennen en bewust te leren gebruiken. Bij de ene klacht is het belangrijk om de bekkenbodem bewust te leren ontspannen. Bij de andere om te leren aanspannen. Soms moeten ze sterker worden of op het juiste manier gebruikt worden. Er wordt dus veel geoefend.

Om de behandeling te ondersteunen wordt er ook inwendig behandeld, indien nodig. De bekkenfysiotherapeut gebruikt daarvoor myofeedback, elektrostimulatie en ballontraining.

Wordt de bekkenfysiotherapie vergoed door de verzekering?

Door de aanvullende verzekering voor fysiotherapie wordt bekkenfysiotherapie meestal vergoed. Kijk even goed naar de polisvoorwaarden van uw verzekering. Vanaf 2011 wordt urine incontinentie met 9 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Dit gaat wel van uw eigen risico af.

Spreekuur

Heeft u bekkengerelateerde klachten rondom plassen, ontlasten, seksualiteit, verzakkingsgevoel of pijnklachten, dan kunt zich aanmelden voor een afspraak om uw klachten door Linda van Bemmelen-Pothuizen, Master Bekkenfysiotherapeute, te laten beoordelen. Dit zal bestaan uit een screening (indien u zonder verwijzing van een arts komt), een intake (indien u zonder/ met verwijzing komt) en een onderzoek. Hieruit volgt een advies m.b.t. uw klachten. Het kan zijn dat het advies voldoende is om u verder op weg te helpen de regie over u functioneren terug te krijgen. Indien het advies een behandeltraject is m.b.t. bekkenfysiotherapie, dan zullen deze behandelingen plaatsvinden in de praktijkruimte van Fysiotherapie Amstelhoek of Fysiotherapie Nieuwveen.  Indien geen bekkenfysiotherapie geïndiceerd is, maar wel een fysiotherapeutische ondersteuning van uw klachten wenselijk is, dan kunt een behandeltraject bij Fysiotherapie Nieuwveen volgen. Fysiotherapie Amstelhoek heeft 2 locaties; de ene bevindt zich in het Gezondheidscentrum De Waterlinie, Koningin Maximalaan 30F, 1421 LC in Uithoorn, op 9,7 km afstand van Fysiotherapie Nieuwveen. De ander is gelegen aan de Van Dijklaan 6, 1427 AE in de Amstelhoek, op slechts 8,3 km afstand van Fysiotherapie Nieuwveen.

Bent u geïnteresseerd? Het spreekuur zal plaatsvinden op de dinsdagmiddag vanaf 14:00 uur en is alleen op afspraak mogelijk. U kunt zich aanmelden bij Fysiotherapie Nieuwveen, / Teylersplein 4, 2441 LE Nieuwveen, 0172-538783/ info@fysiotherapienieuwveen.nl.

Links:

Vandaag geopend van 08:00 tot 21:30